Marraqueta

4 INGREDIENTES • 7 PASOS • 50 MINUTOS
Cocción
20 min.
Preparación
30 min.
Dificultad
Intermedia
Marraqueta

Selecciona la cantidad de personas

1 - 2

Ingredientes

4 ingredientes
Añadir todo al carrito
  • 250 грама Брашно (без прав)
  • 5 грама Сол
  • 5 грама Квасец
  • 1/2 лажички Гранулиран шеќер
Instrucciones
7 pasos
  1. 1
    Во сад се стави квасец, еден лажици брашно, една лажичка шеќер и малку топла вода да се меша (околу 4-5 лажици). Промешајте и оставете го да отстои 10-15 минути.
  2. 2
    0.5 топлина чаша вода по лице (на пример, ако вашиот рецепт е за 2, топлина 1 чаши вода (200 ml), ако рецепт се загрева за 4 2 чаши и така во зависност од тоа колку многу луѓе е вашиот рецепт)
  3. 3
    Со текот на времето квасец во сад додадете брашно, посипете сол околу и во центар има мала дупка и вклучува квасец. Постепено додадете топла вода и се меша да се оди како што станува мерење на тежината.
  4. 4
    Мачкам до мазна тесто за околу 8 минути. (Доколку е потребно можете да додадете малку повеќе брашно, тоа мора да биде еластична). Откако заврши на месење, тестото на подмачкан сад, покриени и на собна температура околу 30 минути.
  5. 5
    Откако по 30 минути, се тркалаат го тестото, намалување на некои парчиња (околу 100 грама по парче) и да се направи топки (секогаш оставам уште број). Ќе се стави на floured сад за печење заедно топки како снег мајмуни (две топки заедно)
  6. 6
    Земете една дрвена лажица во вашата кујна, aceitala и притиснете ligeramnte на топки за да се формира класичен partidura на marraqueta (мора да биде во насока спротивна на Сојузот на топки) и се остава да отстои повторно за уште 30 минути пред печење.
  7. 7
    Загрејте ја рерната на 200 степени и печете околу 20 минути marraquetas (или додека златни и белешки) и служат calentitas!

Información nutricional

Por porción
Ver todo
Calorías Carbohidratos Proteínas Grasas
467 97.5 13.9 1.4
Evalúa y comenta esta receta